Vivat Viva Magenta

Světle červená, malinová, třešňová, karmínově růžová. Všechny tyto přívlastky po právu patří barvě roku 23 se vzorníkovým označením Viva Magenta 18-1750. V nejisté době by nám tato barva měla dodat to nejdůležitější, co ocení každý z nás: odvahu!

 vivat-viva-magenta_09012023_01

Barva Viva Magenta čerpá inspiraci v přírodě. Odkazuje totiž na karmín, jedno z nejvzácnějších barviv na světě, které je známé už z předkolumbovské Jižní Ameriky. Na svědomí ho mají samičky malého broučka červce nopálového. Právě odtud se karmín rozšířil do celého světa. V dnešní době je využívaný převážně v kosmetickém a potravinářském průmyslu. Vzhledem k jeho vysoké ceně se však často využívají jeho náhražky.

Co v nás nová barva probouzí?

vivat-viva-magenta_09012023_02

Pro nás je mnohem důležitější psychologický význam živé barvy Viva Magenta. Výrazný odstín by měl v člověku probouzet především sílu a to nejen navenek, ale i uvnitř. Posilující účinek si však nemáme plést s agresivitou, je spíše asertivní. Barva odvahy, optimismu a radosti vyjadřuje vše, na co je dobré se v tomto roce naladit. Po nelehkých covidových letech a v současných krizích nám tato barva dodává důležitou motivaci jít dál. S odvahou, nadějí a potřebnou silou.

Kde ji najít a jak s ní pracovat?

Barva Viva Magenta se už v těchto dnech objevuje v návrzích bytových či módních designérů, v kosmetice, ale například i v elektronice. Se společností Pantone, specialistou na systémy barev, která má vyhlašování barev roku na svědomí, totiž spolupracuje celá řada světových značek. Díky tomu se mohou v předstihu připravit a nabízet zákazníkům výrobky v barvě roku prakticky ihned po jejím zveřejnění. Mimo jiné se to týká původně americké firmy Motorola, která jako jedna z prvních nabízí chytré telefony v módní barvě roku 23.

vivat-viva-magenta_09012023_04

S barvou Viva Magenta (čti Madženta) je možné se setkat i v naších návrzích. Karmínově růžové koberečky Grund rozjasní každou místnost vašeho domova. Interiéroví designéři přitom doporučují volit spíše střídmost. Barva je sama o sobě velmi výrazná, proto je ideální právě v podobě slušivých doplňků, jako jsou například předložky. Velmi dobře si bude rozumět s bílou, světle šedou, krémovou či s určitými odstíny dřeva. Rebelské kombinace docílíte, pokud ji doprovodíte smaragdově zelenou či námořnickou modrou.

vivat-viva-magenta_09012023_03

Tak tedy Vivat Viva Magenta, oslava života, kterou si zaslouží každý z nás.