Co letí v roce 2023

Znáte teorii mávnutí motýlích křídel? Říká, že nepatrná událost na jednom konci světa, jako je právě zatřepotání motýlích křídel, může mohutně ovlivnit dění na druhém konci světa. Když jsme se zamýšleli nad tím, co poletí v roce 2023, neměli jsme tušení, že na druhém konci světa designoví vizionáři došli k podobným závěrům jako my. Vybrali jsme totiž barvy, které rezonují s přírodou, stejně jako oficiální barva roku Viva Magenta, která nachází inspiraci v přírodním barvivu karmín.

Naše volba padla na přírodní odstíny, které mají na člověka blahodárný, uklidňující, ale i povzbudivý účinek. Příroda totiž není na barvy skoupá. Najdeme v ní netušenou pestrost, ale i uvolňující zemitost.

Inspirace, kam se podíváte

Prvním motivem pro trendy předložky GRUND na nadcházející rok je příroda sama ve své síle. Motivy kůry stromů, kamenů, či větví, přinesou do vašeho interiéru pověstnou klidnou sílu. Trpělivou a přesto nezdolnou. Další inspiraci jsme našli ve vodě v její nejčistší podobě, vždy osvěžující, harmonické s blahodárnými účinky na tělo i duši. Od vody jsme pozdvihli oči k nebesům, které umí hrát nesčetnými barvami, od šedé či fialové, které se snadno kombinují s dalšími doplňky, až po provokativní barvy západu slunce. Právě mezi nimi objevíte mimo jiné i barvu Viva Magenta, která určuje směr letošního roku.

Zdrojem inspirace se nám stala i příroda ve své nejrafinovanější podobě. Vzory kůže různé místní zvěře, brouků, motýlů či plazů, kteří jsou mistři kamufláže, nejlépe vyniknou v minimalistickém interiéru. O pozornost nežádají, naopak. Jakmile však mimikry prohlédnete, utkví vám a zaujmou svou promyšleností. Poslední barvou, i když ne co do pořadí, je eukalyptová. Díky přírodě dokáže člověk to nejdůležitější pro své přežití: nadechnout se. Právě tato barva nám umožní svobodně dýchat tam, kde to nejvíce potřebujeme, v bezpečí svého domova.

Jak vypadají trendy pro rok 2023 podle GRUNDA

trendy_2023_21022023_POWERFUL NATURE-1

Mocná příroda je všude kolem nás. Pusťme ji do svých domovů a čerpejme energii z doteků hebkých materiálů. Hýčkejme se bavlněným vláknem, a barvami přírody. Lehké béžové až hnědé tóny patří do přírodně laděných dřevěných interiérů. Motivy kůry stromů, kamení, větví doplní minimalistický interiér. Vdechnou mu lehkost a rozmanitost.

trendy_2023_21022023_WELLNESS BLUE-1

Voda je život. Její chladivost nás osvěží. Její čistota nabíjí. Barva vody je odrazem prostředí, kterým protéká. Relaxujme a odpočívejme v objetí hebkosti a pohody. Vnímejme uklidňující vliv modrých a zelených tónů. Barvy oceánu patří právem do wellness zóny. Kombinace moře, oblohy a stromů přináší klid pro duši a odpočinek tělu. Kombinací těchto odstínů docílíme harmonického interiéru.

trendy_2023_21022023_LILAC SKY-1

Ojedinělá a opojná vůně šeříku dokáže omámit mysl. Drobné kvítky pukají v jarním slunci a my se noříme do snové nálady a pocitu štěstí. Fialkové odstíny designéři milují. Ladění s bílými a šedými tóny interiér pozvedne. Lila, barva šeříku, se do módních trendů neustále vrací. Můžeme ji použít u doplňků i na dekorování zdí. S jemným květinovým dezénem tak snadno vytvoříme elegantní vzhled.

trendy_2023_21022023_MASKED WORLD-1

Největší mistři kamufláže žijí v přírodě. Tvorové, kteří se přizpůsobí svému prostředí a splynou s ním I my si někdy přejeme být neviditelní. Sžijme se s barvami země. Šedozelené odstíny doplněné o krémově bílou a hnědou zapadnou do minimalisticky laděného interiéru. Vyniknou i v dřevěných místnostech s trochou naturalismu. Inspirací je i zbarvení a vzory kůže zvěře, brouků, motýlů a plazů, kteří žijí v našich lesích.

trendy_2023_21022023_DANCING AT SUNSET-1

Letní obloha začíná být dramatická. Blankytná modř přechází v divoký ohnivý koncert. Vzduch se ochlazuje, chce se ti tančit. Podvečerní letní nebe při západu slunce se stalo již mnohokrát inspirací umělcům různých oborů. Ohnivé barvy dobíjí energií. Ve správných kombinacích umí prozářit interiér a stávají se jeho solitéry. Správnou dynamiků dodají organické tvary inspirované divokým nebem.

trendy_2023_21022023_GREEN EUCALYPTUS-1

Výjimečný Eukalyptus v říši rostlin vábí svou vůní i barevností. Jeho důležitost v přírodě se přenáší i na jeho krásu a léčivost. Zhluboka se nadechněte. Květinové motivy patří do interiérového designu již desítky let. Uchvácení barevností Eukalyptu není v designu neobvyklé. Oblý tvar listů se stal oblíbeným dekorem bytového textilu a doplňků. Pracujeme s detailem i celkem. Mintově zelená se skvěle kombinuje s šedou a antracitovou. V interiéru pak působí velmi jemně a svěže.

Pro vaše místo na světě 

Každá předložka, kobereček, ale i rohožka GRUND v trendy barvách roku 2023 nabízí ty samé vlastnosti, pro které si je vybíráte. Poskytuje hřejivou náruč a bezpečí. Stálé barvy vydrží i opakované praní a sušení v sušičce. Každé vlákno má své přesně určené místo tak, jako všechno v přírodě. Na vás zbývá jediné, zvolit si tu, která dokonale pasuje k vašemu místu na světě.